Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

Artner Grüner Veltliner 2013

Artner Grüner Veltliner 2013

artner-kurczak-curry-940x627Wpadła mi w ręce butelka Grüner Veltlinera z niewielkiej rodzinnej winnicy w Carnuntum. Region ten rozciąga się na wschód od Wiednia aż po granicę ze Słowacją i na południu sąsiaduje z bardziej znanym Burgenlandem. Wytwarza się tu głównie wina czerwone z rodzimych odmian: Zweigelt i Blaufrankisch, ale też międzynarodowych: Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Mimo znacznej przewagi win czerwonych, w Carnuntum, podobnie jak w Burgenlandzie można znaleźć świetne wina białe – świeże i lekkie Grüner Veltlinery, ale też doskonale harmonijne Pinot Blanc (mój ulubiony) oraz Pinot Gris.

Artner swoją filozofię opiera na nowoczesnej produkcji win z rodzimych szczepów. Pasję i rzemiosło można zauważyć w każdej butelce tego producenta. W Grüner Veltlinerze 2013 z siedliska Steinäcker najbardziej urzekła mnie soczystość owocu i dobra kwasowość – pisząc „dobra” mam na myśli taką, która sprawia, że wino jest przyjemnie orzeźwiające i nie bardzo kwaśne. Próbując, zastanawiałam się do czego je podać. Choć samo smakuje doskonale to łączenie z jedzeniem jest ciekawym wyzwaniem. W poszukiwaniu idealnego dania znów buszowałam na blogu Plejn.pl. Nie trzeba nawet czytać opisów, wystarczy oglądać zdjęcia, żeby gotować.

 Mimo, że Austriacy i Azjaci nie mają wiele wspólnego, jest obszar, w którym uzupełniają się doskonale. To wino i jedzenie – dlatego wybrałam zielone curry z kurczakiem. Wspomniana soczystość i trochę cukru resztkowego złagodziła ostrość tajskich przypraw, a kwasowość ładnie zagrała z dość tłustym mlekiem kokosowym. Polecam kupowanie produktów dobrej jakości, które można znaleźć chociażby na Halach Mirowskich. 

Przepis na curry znajdziecie pod linkiem http://plejn.pl/projects/zielone-tajskie-curry/

Kategoria

Podziel się tym z przyjaciółmi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *