Style Sampler

Layout Style

Patterns for Boxed Mode

Backgrounds for Boxed Mode

Cuvée Laborie 2015 i bakłażan z gorgonzolą i orzechami

Cuvée Laborie 2015 i bakłażan z gorgonzolą i orzechami

20160825_201704

Nigdy nie umiałam gotować z przepisów, a kiedy to robię zawsze coś zmieniam po swojemu. Najczęściej zaglądam do lodówki i wykorzystuję to co w niej jest. Tak wpadłam na pomysł bakłażanów zapiekanych z gorgonzolą i orzechami.

Przepis jest prosty:

bakłażan pokrojony w plastry o grubości 2 cm rozłóż na blaszce, na nim połóż cebulę pokrojoną w piórka. Polej oliwą z oliwek – dzięki tłuszczowi warzywa szybciej się upieką, będą bardziej jędrne i chrupiące. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC. Wyjmij blaszkę z piekarnika i połóż na bakłażanie prażone orzechy włoskie oraz plasterki gorgonzoli – zapiekaj kolejne 15 minut.

Voilà! Kolacja gotowa. Czas dobrać wino.

Bakłażan, zwłaszcza zapiekany ma bardzo delikatną teksturę, dlatego nie lubi wyrazistych win. Cebula dodaje słodyczy, która uwypukla kwasowość wina. Ta z kolei jest niezbędna w połączeniu z tłustą gorgonzolą. Szukamy delikatnego, ale dość soczystego wina, które nie przytłoczy bakłażana, ale też nie zginie w gorgonzoli.

Cuvée Laborie 2015 z regionalnej apelacji IGP Comté Tolosan to mieszanka Colombard i Ugni Blanc. Niezwykle przyjemne wino o delikatnych aromatach zielonych jabłek, dojrzałego agrestu i cytrusów. Jest dosyć stonowane w smaku, dlatego idealnie pasuje do wymyślonej przeze mnie tego wieczoru kolacji. Delikatne aromaty wina i subtelna struktura przyjemnie podkreślają kremowość bakłażana i pieczonej cebuli. Umiejętnie ukryta w winie kwasowość bardzo dobrze radzi sobie z tłustą gorgonzolą.

Połącznie idealne. Mieliśmy pyszną kolację. Zdecydowanie polecam 😉

Skąd pochodzi?

IGP Comté Tolosan to region sąsiadujący z bardziej rozpoznawalną Gaskonią. Jest największym obszarem upraw winorośli w południowo-zachodniej Francji. Obfituje w odmianach winorośli.

Białe: Colombard, Chenin, Gross i Petit Manseng, Muscadelle a także Sauvignon Blanc i Chardonnay; czerwone: Cabernet Franc, Cabernet-Sauvignon, Cot (Malbec), Gamay, Merlot, Négrette, Pinot noir, Syrah, Tannat – wszystkie znajdziemy w sąsiadujących AOC oraz IGP.

Produkuje się tu głównie mieszanki win. Białe są niezwykle smakowite, pełne kwiatowych i owocowych aromatów. Czerwone wina są w stylu lekkie, okrągłe, gładkie i zrównoważone. Charakteryzują się wyraźnymi owocowymi zapachami i smakami.

IGP Comté Tolosan to region w Sud-Ouest czyli obszaru południowo – zachodniej Francji. Należy do niego wiele apelacji AOC, jak Cahor (z odmianą Malbec), Madiran (z Tannat), Juranson (z Sauvignon Blanc i Semillon), czy Armagnac (z Colombard i Ugni Blanc) oraz apelacje win regionalnych czyli IGP. Do IGP należą wina, które są produkowane poza obszarem lub z innych niż dopuszczalne w AOC odmian winogron. Do zmiany prawa winiarskiego we Francji w 2009 roku apelacje regionalne oznaczane były jako Vin de Pays.

 

 

Kategoria

Podziel się tym z przyjaciółmi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *